janula napísal:.. no celkom s tebou suhlasim Prskavka, mat obycajnu cicu, alebo necistokrvnu-miesanca je tiez zazitok a urcite ti aj taka cica poskytne vela lasky, len nevies presne co ti z nej vyrastie, teda mozes predpokladat farbu, povahu atd.. kdezto u tej papierovej mas viac nez pravdepodobne, ze ti z nej vyrastie to, co chovatel garantuje.. ja nie som ani proti papierovym ani proti "obycajnym" necistokrvnym.. clovek by mal mat aj taku aj taku, potom moze porovnavat.. ja osobne budem mat najprv miesanca a v buducnosti si hadam uz konecne zadovazim aj cistokrvne maciatko

Veď o tom hovorím. Lásku dokáľe da» kaľdé zvieratko /pokiaµ mu ju dávame aj my sami/. Donedávna som mala dve obyčkovské dospelé cicuąky. Mačička bola neuveriteµne maznavá a mazaná, kocúr je samotár a tak trochu divná povaha a nie je taký preąibaný ako bola Bea (ona si napr. vedela otvori» ktorékoµvek okno - kocúr to nevie - preto sa jej podarilo aj utiec» za láskou a tieľ v osudný deň za slobodou). Ona bola "utáraná" mala neuveriteµný fond zvukov, on otvára papuµku a vydáva len slabý mňaukot, aj to len vtedy, ak mu na niečom veµmi záleľí (jedlo).
Predtým, ako sme si priniesli Beulienku, páčili sa mi mohutnejąie cicuąky...ona bola drobná cicuąka a akosi som si zvykla na tie ątíhlejąie potvorky...predtým som plánovala britku, teraz...eąte neviem...pátram po vhodnom plemene - povahovo aj výzorovo

. Ale kritériá mám teraz ątíhle, rôznofarebné s kresbou a to som predtým chcela jednofarebnú cicu. Teraz sa mi páči tá rôznofarebnos», keď aj náhodou budem ma» niekedy bábätká - cicuąky, tak sa mi asi bude páči» to napätie, či som dobre odhadla, ľe aké cicúchy sa zo spojenia danej cicuąky a cicúcha narodia...u Beuąky som tieľ rozjímala nad farbami a nakoniec sú vąetky cicuąky murovaté s tmavou sivou a béľovou alebo bledosivou - nevedela som totiľ s určitos»ou zisti», či ju nakryl náą Dudlúą...a nakryl, keďľe sú mačence také aké sú

. Teraz čakám, aké ąidlá sa z nich vykµujú.
Ale spä» k téme. Na mačinkách obyčajných sa mi páči to, ľe nie sú geneticky za»aľené ako niektoré preąµachtené ciculíny a vo väčąine prípadov to nie sú "mäkoty". (tým nechcem poveda», ľe ich netreba očkova», alebo, ľe nemusia dostáva» kvalitnú stravu)
U čistokrvných mačiek sa mi zas páči, ľe majú krająiu srs», sú väčąie a v kvalitnom chove aj adekvátne navyknuté na µudí. Zdá sa mi, ľe majú aj "krająie" zafarbené oči...také sýtejąie farby.
U psov je moje rozhodnutie jasné. Bezpapieráka uľ nikdy, jedine pouličného mixa, u ktorého nie je vidie» aké rasy sa v jeho rodokmeni

nachádzajú. Lebo podporova» mnoľenie "čistokrvných" bezpapierákov nemienim (rovnako u mačiek). A hlavne, vzala ma kynológia a agility, takľe chcem či nechcem, papierový pes je najlepąia voµba (samozrejme od starostlivo vybratého chovateµa).
U mačiek sa mi páčia aj domáce aj čistokrvné. Podobne ako u psov vąak nemienim podporova» mnoľiteµov a preto si radąej uąetrím korunky naviac, ako by som mala ąetri» na "papieri".
Takľe tak.