Ja by som podľa Tvojich kritérií asi poradila obyčajnú európsku mačku, ktorých nájdeš všade plné inzeráty na darovanie zadarmo.
Pretože z Tvojich kritérií mi nevychádza jednoznačne žiadne plemeno (z tých, ktoré poznám), resp. je to všetko aj tak lotéria, lebo jednotlivé plemená majú síce spoločné rysy, ale charakter ako taký má každý jedinec individuálny.
Z toho, čo som doteraz videla, zažila a počula, môžem dedukovať nasledovné:
-
Britky - kľudné, skôr pasívne až flegmatické, málo aktívne, milujú svoje pohodlie a hovenie si na gaučíku, ale nie sú veľmi prítulné, resp. iba vtedy, keď chcú ony, vraj sa nerady nosia na rukách, sú to tak trochu také svojské peciválky, ideálne do bytu, nie sú náročné na priestor, nedávajú veľmi najavo svoje city, introvertné, trochu chladné, znesú aj nejakú tú samotu, často majú "v paži"

.
-
Siamky a orientálky - opačný extrém britiek, mačky milujúce byť pri pánovi stále a všade, milujúce fyzický kontakt s ním, rady sedia na pleci, v náručí, sú schopné sedieť aj na hlave, vyžadujú veľa pozornosti a sú na láskanie pripravené takmer nonstop, sú hlučnejšie, aktívne, úžasne komunikujúce, extrovertné, čo na srdci, to na jazyku, neznášajú samotu, rady vymýšľajú, môžu si pozornosť až vynucovať.
-
Nórske lesné mačky - toto plemeno mám ja a mne veeeľmi vyhovuje svojou povahou, je to podľa mňa zlatá stredná cesta medzi týmito dvomi pomyslenými extrémami. Plemeno fyzicky aj psychicky aktívne, milujú mačacie škrabadlá a vyvýšené plochy, milujú odtiaľ sledovať okolie, rady sa dívajú z okna, rady skúmajú a lovia (muchy, hračky, hocičo

), nie sú vôbec doterné, ale prídu sa rady pritúliť, sú tak trochu samé sebou, ale vedia sa úžasne prispôsobiť, či sa už jedná o mačacích, psích alebo ľudských členov domácnosti, proste
žijú a nechávajú žiť, nikdy si nič násilím nevynucujú, proste mne napríklad úplne vyhovuje ich povaha.
Je tu kopa ďalších plemien, ku ktorým by som sa ja osobne vedela vyjadriť iba teoreticky, lebo praktické skúsenosti s nimi nemám, tie mám akurát s britkami, orientálkami/siamkami a nórkami, takže ja viem porovnať z praktického hľadiska iba tieto plemená, a tiež sú podľa mňa úplne super také obyčajné mačičky, čiže ak niekto nechce alebo si nemôže dovoliť mať čistokrvnú mačku, tak podľa mňa je super riešením mačka-obyčka.